FRIHET
 

Årets svensk 2019

Norrländsk regimkritiker får upprättelse Kravspecifikationen för Årets svensk lyder: Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre.

Foto: Pixabay

Norrlänningen Jens Ganman är välförtjänt utsedd till Årets svensk.

Idag meddelades att den Norrländske författaren och samhällsdebattören Jens Ganman är utsedd till Årets svensk. Årets svensk delas sedan många år tillbaka ut av nyhetsmagasinet Fokus.

I juryn sitter bland andra ledarskribenten Johan Hakelius, terroristexperten Magnus Ranstorp, överläkaren i psykiatri David Eberhard och docenten i statsvetenskap Katarina Barrling.

Motiveringen lyder:

"2019 var året då Årets svensk kunde säga »Vad var det jag sa?«. Han är en mångsysslare, som givit pudelrocken ett skönlitterärt ansikte och gjort cirkeldiagrammet till ett satiriskt bräckjärn. I ett land där etikettsreglerna ofta trumfar sakfrågorna tvingar han oss att konfrontera vårt eget hyckleri och ger en röst till dem som inte äger offentligheten. På frågan »vem ska granska granskarna«, svarar han glatt »jag!«. Tonläget är högt och skruven rejäl. Viljan att med hjälp av humor och envishet komma närmare sanningen kan ingen ta miste på. Årets svensk är Jens Ganman"

Med sin typiska humor kommenterade Ganman utnämningen:

"Det här är skandalöst med tanke på vilken slags människa jag faktiskt är.

...plus min bruna svans och allt det där.

Men se det så här!

Om några timmar smäller en ny bomb någonstans i landet och då är det här glömt. Det är heller inte personen Jens Ganman som får priset utan symbolen. Symbolen för en debatt som svängt i 180 grader jämfört med 3-4 år tillbaka."

Innan Jens Ganman blev nationellt känd för sina cirkeldiagram arbetade han bland annat som frilansreporter åt SVT och Sveriges Radio, som programledare i P4 Jämtland och som krönikör i Östersunds-Posten. Livserfarenheter som gjort honom till en föregångsman för de folkliga kraven på en nedläggning av så kallad Public service (en förskönande omskrivning för Socialdemokratisk regimkontrollerad media).

Jens Ganman är även känd för att ha arrangerat en manifestation för yttrandefrihet på Stortorget i Östersund och är aktuell med böckerna Det lilla landet som kunde (tillsammans med polismannen Mustafa Panshiri) och romanen De som kommer för att ta dig.

Den senare boken har recenserats av bland andra samhällsdebattören och barnboksförfattaren Katerina Janouch på Katerina Magasin:

"Ganman har lyckats att på ett skickligt, klaustrofobiskt, nästan Kafka-artat sätt skildra vad som kan hända när ett samhälles moraliska kompass kidnappas av rädsla, vanföreställningar, kontrollförlust och maktens totala arrogans."

"Ett slags svar på 1984 men i 2017-års svensk folkhems(k) modell. Du läser den på egen risk. Samtidigt borde den bli obligatorisk läsning i alla gymnasieskolor, och alla borde tvingas diskutera i smågrupper vad boken egentligen handlar om. För det som hände A kan faktiskt hända även dig."

Andra välförtjänta pristagare genom åren inkluderar riksdagskvinnan Amineh Kakabaveh, som efter utmärkelsen tyvärr blivit utkastad ur Vänsterpartiet av islamister i samarbete med identitetspolitiska feminister.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.