CORONA-ANARKIN
 

Coronautbrott idag i Västerbotten och Norrbotten

Umeå kommun fick rätt direkt Sex personer i Västerbotten och Norrbotten har idag insjuknat i Corona. Trots Umeå kommuns kloka beslut igår, om att stänga ute misstänkt Coronasmittade människor från bland annat skolor, klagar Folkhälsomyndigheten och kallar åtgärden onödig.

Gårdagens beslut av Umeå kommun att sätta Coronaresenärer i betald karantän visade sig vara rätt. Idag har fem länsbor i Västerbotten, och en i Norrbottens län, fått besked om att de är Coronasmittade.

Alla kända Coronafall i Norrland har uppstått efter att de drabbade fått för sig att det är en jättebra idé att följa regeringens usla riskbedömningar och åka på semester till norra Italien.

Umeå är den enda kommun som fattat beslut om att trotsa Folkhälsomyndigheten. Något man kan göra med stöd av att länet faktiskt huserar de intelligentaste männen i landet, enligt resultaten på mönstringens intelligensprov.

En som möjligen bidragit till det resultatet är Fredrik Elgh, som är professor i virologi och överläkare i Region Västerbotten. Elgh förutspådde igår att "det dröjer inte länge innan coronaviruset når Västerbotten". Elgh manade då till hårdare tag från samhällets sida och att de som riskerar att vara smittade stannar hemma två veckor oavsett om de har symtom eller inte.

Att Elgh och Umeå kommun fick rätt efter bara en dag hindrar dock inte Folkhälsomyndigheten från att sura över beslutet:

- Jag vet inte vad de försöker vinna med det här. Vår grundläggande bedömning är att man ska fortsätta leva som vanligt fram till att man har fått symtom. De kan vara jättelindriga, ska man ha klart för sig, men då ska man stanna hemma och sedan höra av sig till hälso- och sjukvården om man inte snabbt blir bättre, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Om Folkhälsomyndigheten hade lyssnat på den borgerliga oppositionen och beordrat ett stopp för resorna till det virussmittade norra Italien hade ingen i Norrland nu varit smittad.

Idag dog ytterligare 97 människor i Italien av Coronaviruset. Totalt har 463 smittade personer nu avlidit i Italien medan 724 smittade personer har blivit friska. Ytterligare 9 172 personer har smittats och är fortfarande sjuka.

Hela Italien sätts därför i karantän, meddelade idag Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Detta innebär exempelvis att alla offentliga sammankomster förbjuds och att samtliga skolor i landet stängs.

Att så många smittats och dött i Italien förklaras av att det tog lång tid innan det första fallet där kunde diagnosticeras. När patienten togs in på sjukhus dröjde det ett dygn innan Corona konstaterades, och under den tiden hann många på sjukhuset bli smittade.

Inte bara hann mannen smitta många personer, de smittade fick också på grund av myndigheternas senfärdighet en hög dos smitta. Generellt tros gälla att ju sjukare man är desto sjukare blir de man smittar.

8 Coronapatienter vårdas i Norrland

Sammanlagt finns nu 8 smittade Coronapatienter i Norrland. Dessa vårdas sannolikt på infektionsavdelningarna i Umeå och Gävle, vilka har större resurser för svårare infektionstillstånd. Coronasjuka norrlänningar som verkar tillfriskna kommer sannolikt att få karantän i hemmet tills de är bevisat smittfria.

Infektionsavdelningen på NUS i Umeå har 30 platser och den på Gävle sjukhus har 22 vårdplatser. Men det betyder inte att det finns exempelvis hjärt-lung-maskiner som täcker alla vårdplatser.

I det värsta scenariot som experter på Umeå universitet varnat för kan omkring 5 000 norrlänningar dö av Coronaepidemin. Detta innebär att tiotusentals människor kan behöva avancerat utrustade vårdplatser, fördelat på ett antal månader. Sannolikt behövs det i sådana fall minst 100 gånger fler vårdplatser än det finns idag.

"De flesta som blir sjuka kommer att bli friska. De allra flesta av oss kommer sannolikt få infektionen" förutspådde redan för två veckor sedan Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

I Kina byggde kommunistpartiet flera nya sjukhus bara för Coronasmittade patienter. Det första sjukhuset byggdes upp på bara tio dygn, och hade kapacitet för 1 000 Coronasmittade patienter. Därefter byggdes lika snabbt ett till sjukhus med 1 500 vårdplatser.

Se när Kina bygger ett sjukhus med 1 000 vårdplatser på 10 dagar.

De senaste fyra dagarna har antalet Coronasmittade i Sverige ökat från 52 till 260 personer. Inkubationstiden är minst en vecka och dödligheten tros vara minst tio gånger så stor som den hos vanlig influensa.

Idag meddelas dessutom att sjukvården tror sig ha tappat kontrollen över Coronasmittan i Sverige, eftersom människor nu insjuknar utan att ha satt sig sig själva i risksituationer. Detta tyder på att Coronasmittan "fått eget liv", och sedan en vecka tillbaka har börjat att sprida sig mellan svenskar i Sverige.

Det fruktade Coronaviruset smittar framförallt genom hostningar och nysningar då mycket små droppar kastas ut ur munnen och näsan. En viss risk för kontaktsmitta finns också, men troligen överlever viruset en relativt kort tid på exempelvis dörrhandtag.

 
WITCH HUNT
 

Vänsterextrem myndighetsaktivist mördad En av Amanda Linds chefer inom Myndighetsvänstern misstänks ha mördats.

 
TROLLFABRIKEN
 

Socialdemokraterna erkänner trollfabrik Socialdemokraterna erkänner att man skapat en trollfabrik i syfte att försvåra för oppositionen att framföra kritiska åsikter om regeringens politik.

 
EXTREMA SVT
 

Vänsteraktivister tar över lektioner på skolor Det har blivit allt vanligare att lärare överlåter undervisningen i grundskolan till vänsteraktivister med en tydlig politisk agenda.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
EXTREMA SVT
 

SVT:s falska nyheter skyddar antisemitismen Efter att SD har normaliserats är det nu med automatik SD-hatarna som blivit de nya extremisterna.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.