CORONA-ANARKIN
 

Umeå kommun förlänger karantänen

Fortsätter trotsa staten Med stöd av professorer på Umeå Universitet och i Uppsala fortsätter den betalda karantänen för skolelever och misstänkt smittad personal i Umeå kommun. Samtidigt har Coronasmittan nu spridit sig från Italien till samtliga norrlandslän, och Folkhälsomyndighetens misslyckade "peak-teori" har ytterligare sänkt dess förtroende. Frågan är nu hur Folkhälsomyndigheten ska kunna pudla utan att det i sig allvarligt drabbar folkhälsan.

Umeå kommun fortsätter att trotsa Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell. Idag togs beslut om att förlänga den betalda karantänen för kommunarbetare, förskolebarn och elever som nyligen har vistats i områden som är smittdrabbade av coronavirus. Nytt beslut i frågan skall tas senast under söndagen.

Enligt "experten" Andres Tegnell skulle vi ha sett toppen på Coronaepidemin i Sverige nu i helgen, men Tegnell och Folkhälsomyndigheten har lyckats med konststycket att som regel ha fel i alla sina bedömningar.

Myndighetens förtroendekollaps började med den osannolika spådomen om att risken att viruset skulle sprida sig till Sverige var "mycket låg", och har sedan urartat i och med att myndigheten stött direktflygen till Kina och norra Italien, där smittan spridit sig okontrollerat.

Alla smittade i Norrland har fått viruset efter att ha följt regeringens rekommendationer om att det är helt okej att åka på semester till norra Italien.

Till på köpet har Folkhälsomyndigheten lyckats sprida uppenbar desinformation om att Coronaviruset inte smittar från människa till människa:

"Det finns ännu inga säkra bevis för överföring från människa till människa", påstod Folkhälsomyndigheten.

Därför sprider sig nu Corona-anarkin i Sverige. Det började med privata företag och privatskolor, och har nu nått kommunerna i och med att Umeå tar ställning mot myndighetens och regeringens sinnesjuka hantering av saken.

Coronauppror på Umeå Universitet

Umeå kommuns agerande verkar ha stöd på Umeå Universitet. Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, har tillsammans med bland andra Fredrik Elgh som är överläkare och professor i virologi, och Björn Olsen som är överläkare och professor i infektionssjukdomar i Uppsala, skrivit en debattartikel i Läkartidningen med rubriken "Sverige bör byta strategi för att bromsa spridning av coronaviruset":

"Folkhälsomyndigheten har fått ta tillbaka flera uttalanden om sars-cov-2: att smittspridning utanför Kina är osannolik, att viruset inte skulle drabba Sverige, att »peaken« i Sverige är nådd."

"Fler förseningar och chansningar kan få ödesdigra effekter på folkhälsan i Sverige."

"Kina lyckades begränsa smittspridningen kraftigt genom strikta karantän- och isoleringsåtgärder."

Enligt de kritiska professorerna bör Folkhälsomyndigheten ta beslut om att förhindra stora folksamlingar, uppmana till minskat resande, ge råd om karantän vid oro för smittöverföring, stänga ned skolor med sjuka barn och avdelningar på sjukhus och liknande om personalen där misstänks blivit smittad.

- Om man räknar på det utan interventioner och utan att vi gör något kanske vi får en insjuknandegrad på 50-70 procent, säger professor Joacim Rocklöv i Umeå.

Ikväll meddelades att samtliga län i Norrland nu drabbats av Coronasmittan. Just nu uppgår antalet smittade i Västernorrland till sex personer och i Jämtlands län finns en drabbad. Samtliga har givetvis följt statens råd om att leva som vanligt tills man insjuknar, och har därför ansett det vara en utmärkt idé att åka på semester till norra Italien.

I övrigt finns fem Coronadrabbade i Västerbottens län, och två vardera i Norrbottens län respektive Gävleborg.

Folkhälsomyndigheten verkar genom sina många stolliga förutsägelser ha målat in sig i ett hörn. Går man nu ut och erkänner att man hela tiden haft fel kan detta få en negativ psykologisk effekt på befolkningen.

Den vanliga lösningen vid liknande situationer i den europeiska historien brukar vara att regeringen hittar på att myndighetens ledning måste bytas ut av anledningar som är helt orelaterade till deras misslyckanden.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.