VIRUS ELLER VÅLDSDÅD
 

Nya valet: Antingen dör vi av viruset eller av våldsdåd?

"Wallenberg: Det kommer att bli våld" Sverige kan få 30 procents arbetslöshet, och samhället kan kollapsa socialt och präglas av social oro och våld, varnar näringslivsledaren Jacob Wallenberg.

Bild: Pixabay/Fjällsjö Nyheter

"Liv ställs mot liv" när svenskar måste välja mellan virus eller våld?

Efter att det medicinska förtroendet för Folkhälsomyndigheten och S-regeringens Coronapolitik kollapsat inom forskarvärlden har nu det tunga artilleriet rullats ut för att försvara den rådande strategin att göra så lite som möjligt.

Den senaste veckan har både SÄPO:s chef Klas Friberg och Investors Jacob Wallenberg gått ut och tagit ställning för regeringens minimalistiska åtgärder mot viruset. Åtgärder som i teorin ska leda till en mindre ekonomisk påverkan än de kraftfulla åtgärder som alla andra jämförbara länder vidtagit mot Coronavirusepidemin.

Säpochefen hävdar att "våra motståndare" (egentligen Svenskt näringslivs motståndare) Ryssland och Kina står bakom den svenska kritiken mot Folkhälsomyndigheten. Wallenberg hävdar i korthet att kraftfulla åtgärder mot virusepidemin riskerar att kollapsa ekonomin och skapa våld och kaos i Sverige.

Det är lockande att tolka uttalandena som att ordergivningen i den svenska kommandodemokratin nu blottlagts. Wallenberg och Investor verkar i det här avseendet ha både SÄPO och regeringen samt dess folkhälsomyndighet i sin ficka.

Starka kopplingar finns i vilket fall mellan parterna. Jacob Wallenberg är en av de högsta ledarna för S+C-regeringens ideologiska hemvist Bilderbergklubben. Investor kontrollerar de IT-nätverk där SÄPO hämtar mycket av sin världsbild ifrån. Svenskt näringsliv är upphovsmannen till Sveriges konflikt med Ryssland, och kallade så sent som i fredags Rysslands bombningar av terrorgrupperna IS och al-Qaida i Syrien för bombningar "mot landets befolkning".

Regeringens ekonomi frontas som alla vet av finansminister Magdalena Andersson. Men media har glömt att berätta för väljarna att det är hennes make Richard Friberg som är den i familjen med nationalekonomisk utbildning. Maken Richard Friberg är "Wallander-postdoktor" (ja det heter så) och innehar sedan 2009 "Jacob Wallenbergs professur i nationalekonomi".

Kopplingar som verkar vara normala och självklara i kommandodemokratin Sverige. Men inte särskilt demokratiskt förankrade, eftersom media i Sverige är statligt beroende och därför väljer att låta bli att informera medborgarna om hur verkligheten egentligen ser ut.

"Det kommer att bli social oro. Det kommer att bli våld. Vissa kommer att dö"

I en intervju med Financial Times säger Investors Jacob Wallenberg att statliga åtgärder mot Coronavirusepidemin kan orsaka "en social kollaps", och att arbetslösheten i Sverige kan komma att stiga till 20-30 procent. Enligt Wallenberg kan "en hel generation gå förlorad i coronakrisen".

"Jag är dödsrädd för konsekvenserna i samhället"

"Det kommer att bli social oro. Det kommer att bli våld. Det kommer att få socioekonomiska konsekvenser: dramatisk arbetslöshet. Medborgarna kommer att drabbas dramatiskt: vissa kommer att dö, andra kommer att må förfärligt", befarar Jacob Wallenberg i en intervju med Financial Times.

Poängen med intervjun är uppenbarligen att försvara regeringen i Sverige för att den inte gör som andra länder och isolerar människor, vilket skulle drabba ekonomin. Wallenberg argumenterar för att "liv ställs mot liv" om de ekonomiska följderna av livräddande åtgärder blir för stora.

Antingen dödar viruset din mormor eller så kommer en socialdemokratisk utanförskapare och bränner upp din bil och slår ihjäl dig? Att avsätta de politiska och ekonomiska makthavarna i Sverige som skapat detta dragtvång är förstås också ett allt mer realistiskt alternativ.

En ny debatt har skapats

Det som nu hänt är att en helt ny debatt skapats. Sedan tidigare går skiljelinjen mellan de som påstår sig vilja rädda människoliv till kostnaden av en förstörd samhällsekonomi, och de som vill försöka att rädda så mycket som möjligt av samhällsekonomin genom att låta många svaga människor dö.

Det är med lite erfarenhet lätt att förutse att en sådan skiljelinje kommer att baseras på personlighet, där mer liberala personligheter stödjer räddandet av ekonomin, och mer auktoritära personligheter (både höger, vänster samt religiöst lagda) kommer att lockas av tanken på att rädda människoliv.

Men sådana här ställningstaganden har alltid en materiell grund, och när man talar om en "förstörd samhällsekonomi" så talar man givetvis om att "liberalernas" ekonomi förstörs: media, lånemarknaden, teatrar, restauranger, allt det där som kanske egentligen inte är så viktigt. Medan de "auktoritära" debattörerna med lagbundenhet kommer att hittas i den del av ekonomin som inte förstörs, som exempelvis vården, universiteten, livsmedelsindustrin osv.

Tidigare har båda sidor dock byggt sin argumentation på att deras Coronastrategi är den medicinskt bästa. "Liberalernas" sanslösa fantiserande om att smittan aldrig skulle drabba Sverige, och det påföljande trollandet om en imaginär "flockimmunitet" är exempel på detta fulspel.

Men nu är den tiden över och vi går in i en ny argumentationsfas med fundamentalt andra argument.

Liksom tidigare är det givetvis ekonomiska motiv som är grunden. Men det nya argumentet från "liberalernas" sida är att deras minimalistiska strategi räddar människoliv genom att samhället inte urartar i våld och kaos.

 
WITCH HUNT
 

Vänsterextrem myndighetsaktivist mördad En av Amanda Linds chefer inom Myndighetsvänstern misstänks ha mördats.

 
TROLLFABRIKEN
 

Socialdemokraterna erkänner trollfabrik Socialdemokraterna erkänner att man skapat en trollfabrik i syfte att försvåra för oppositionen att framföra kritiska åsikter om regeringens politik.

 
EXTREMA SVT
 

Vänsteraktivister tar över lektioner på skolor Det har blivit allt vanligare att lärare överlåter undervisningen i grundskolan till vänsteraktivister med en tydlig politisk agenda.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
EXTREMA SVT
 

SVT:s falska nyheter skyddar antisemitismen Efter att SD har normaliserats är det nu med automatik SD-hatarna som blivit de nya extremisterna.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.