CORONA-ANARKIN
 

Därför stödjer SD superbemyndigandet

"Konstruktiva och samarbetsvilliga" Sverigedemokraterna stödjer Socialdemokraternas nya maktlag, det så kallade superbemyndigandet, mer än något annat parti. Bakgrunden är att partiet vill visa sig regeringsdugligt gentemot näringslivet.

Antalet dödade av coronaviruset närmar sig tusenstrecket. S-regeringens coronastrategi har ur medicinsk synvinkel fullständigt misslyckats. Region Stockholms smittskyddsenhet dömer ut Folkhälsomyndghetens analys av situationen, och menar att läget är tvärtom mot vad som sägs.

Samtidigt kommer larmrapporter från myndigheterna i Sydkorea om att coronapatienter som tillfrisknat från Coronaviruset och testat negativt, nu plötsligt insjuknat igen. Vilket kan underminera hela den svenska strategin med "flockimmunitet".

Foto: Sverigedemokraterna CC BY 3.0

Sverigedemokraterna byter platsen som största parti mot ett kommande regeringssamarbete med Moderaterna.

Trots att Socialdemokraterna totalt misslyckats med hanteringen av Coronakrisen får de stöd av oppositionen, vilket lett till att regeringspartiet rusar i opinionsmätningar. Det riksdagsparti som stödjer regeringens politik mest, förbehållslöst, utan reservationer eller motkrav, är Sverigedemokraterna.

Detta är förstås fullständigt exceptionellt. Hur kunde det bli så?

SD satsar på att bli Sveriges nya regeringsparti

Det finns två traditionella regeringspartier i Sverige: Socialdemokraterna och Moderaterna. Detta betyder per automatik att dessa partier är mest kopplade till det svenska näringslivet och till exportindustrin.

Det kan inte vara på något annat sätt i ett konsensusland som Sverige, som inte "fungerar" som exempelvis Venezuela och Iran, där folk med regelbundna intervaller skjuter på varandra på gatorna. Det är nämligen sådana konflikter som av en händelse alltid uppstår i samhällen där regeringen och näringslivet inte går ihop.

I praktiken innebär "kopplingen" mellan svenska regeringsbärande partier och näringslivet personkopplingar. Detta är en generell regel även globalt sett. Denna typ av maktspel sker genom i första hand personer, inte genom ideologier eller partier och liknande som har en otrevlig benägenhet att explodera i ansiktet på skaparen.

Ibland är personkopplingarna direkta och lättare att se, och ibland är personkopplingar indirekta genom användandet av så kallade revolving doors.

Exempelvis är Sveriges finansminister en kvinnlig partibyråkrat utan utbildning i nationalekonomi. Men turligt nog har hennes man tillräcklig utbildning för att vara finansminister. Maken är nämligen professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, och innehar dessutom "Jacob Wallenbergs professur i nationalekonomi".

Samtidigt vill Sverigedemokraterna ersätta Socialdemokraterna som landets största parti och bli Sveriges nya regeringsparti. Såvida man inte vill skapa en situation i Sverige som den i Iran och Venezuela, och tampas med tidningsrubriker om "ryska SD-krypskyttar" och liknande, så måste man göra en deal med svenskt näringsliv.

Vägen dit går genom en allians med Moderaterna. "På pappret", vid riksdagsinträdet 2010, hade det inte behövt bli så om man studerar de politiska sakfrågorna. Men vänsterns känslodrivna oförsonlighet och medföljande kompromisslöshet mot SD har drivit partiet i armarna på Moderaterna.

Något Moderaterna klokt nog välkomnat. Speciellt så efter Centerpartiets legendariska dolkstöt i ryggen på Moderaterna efter valet 2018, där centerpartisterna röstade nej till en borgerlig regering, och ja till en Socialdemokratisk vänsterregering.

Inställningen till både Centerpartiet och Sverigedemokraterna visar sig bland annat när Moderaternas partiledare Ulf Kristersson intervjuas i Ekots lördagsintervju. Där ger Kristersson kalla handen till Annie Lööf, medan han samtidigt är mån om att dela med sig av äran att få stödja S-regeringens coronapolitik:

- Nu fick vi beröm i den här artikeln, men jag skulle vilja utsträcka det berömmet till hela riksdagen. Från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna har varit konstruktiva och samarbetsvilliga i den här processen, säger Ulf Kristersson.

Vänsterpartiet används nuförtiden av många borgerliga politiker som ett politiskt alibi för relationen med Sverigedemokraterna. Om man som Liberalerna vill SD illa, måste man urskulda sig med att man vill Vänsterpartiet lika illa. Och när man som Moderaterna vill samarbeta med SD i vissa frågor, säger man att man är lika villig att samarbeta med Vänsterpartiet.

Men det krävs mer än denna politiska jujitsu för att Sverigedemokraterna ska bli Sveriges nya regeringsparti.

För att bilda en regeringsallians med Moderaterna krävs att Sverigedemokraterna betalar ett pris: Vinster i vården, bort med Kent Ekeroth och EU-motstånd, markera mot Ryssland och för NATO osv.

Ett annat pris för samarbetet är att Sverigedemokraterna måste visa sig så kallat regeringsdugliga (engelska: electable) genom stödja "regeringens" (egentligen svenskt näringslivs, Wallenbergsfärens etc) ekonomiskt motiverade coronastategi.

Därför är SD och Jimmy Åkesson det enda parti i Sveriges riksdag som nu helhjärtat stödjer Socialdemokraternas nya maktlag, det så kallade superbemyndigandet.

Medan de andra partierna kräver det ena och det andra, eller delvis reserverar sig, ligger vinsten för Sverigedemokraterna i att partiet genom att stödja maktlagen visar näringslivets ledare att man kan vara ett minst lika "dugligt" parti som Socialdemokraterna.

 
TROLLFABRIKEN
 

Socialdemokraterna erkänner trollfabrik Socialdemokraterna erkänner att man skapat en trollfabrik i syfte att försvåra för oppositionen att framföra kritiska åsikter om regeringens politik.

 
EXTREMA SVT
 

Vänsteraktivister tar över lektioner på skolor Det har blivit allt vanligare att lärare överlåter undervisningen i grundskolan till vänsteraktivister med en tydlig politisk agenda.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
EXTREMA SVT
 

SVT:s falska nyheter skyddar antisemitismen Efter att SD har normaliserats är det nu med automatik SD-hatarna som blivit de nya extremisterna.

 
SD FICK RÄTT
 

Demonstration för slöjor i Umeå I helgen kommer manifestationer att ske i Umeå för och emot slöjor.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.