CORONA-ANARKIN
 

Förtroendet för media störtdyker

"Alla grupper tappar förtroendet för media" En ny opinionsundersökning visar att förtroendet för media har kraschat i Sverige på grund av coronakrisen. Samtidigt har förtroendet för sjukvården ökat, och synen på S-regeringen har polariserats kraftigt.

Coronakrisen har lett till att förtroendet för media har sjunkit kraftigt över en stor del av Västvärlden. Allra mest gror missnöjet i Sverige, där förtroendet för media fallit med hela 21 procent. Det visar en opinionsundersökning från JKL.

Bild: Faksimil

Förtroendet störtdyker för media och finanssektorn.

Att förtroendet för media kraschat i Sverige beror sannolikt på journalisternas tydliga ställningstagande för regeringens politik, och att kritisk granskning av regering och myndigheter verkar ha upphört.

"Svenskarna är särskilt kritiska mot medias agerande under krisen. Medias nettoförtroende har minskat med 21 procent." sammanfattar JKL sin rapport.

Samtidigt visar undersökningen att förtroendet för sjukvården rekordökat, med hela 34 procent.

Av de fyra jämförda länderna USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige sticker svenskar ut som minst oroliga för Coronaviruset. Bara 37 procent av svenskarna oroar sig för sin hälsa, jämfört med 47 procent i Tyskland, 55 procent i Storbritannien och 58 procent i USA.

Förtroendet för regeringen har dock inte ökat stort i Sverige, såsom tidigare statligt beroende medier påstått. Förtroendet för S-regeringen har ökat obetydliga 2 procent, medan förtroendet för kommuner och regioner sjunkit 4 procent. Motsvarande siffror för Tyskland är 23 och 9 procent.

Granskar man dessa siffror närmare ser man att coronakrisen ytterligare polariserat det politiska landskapet i Sverige. Medan socialdemokratiska väljare fått 44 procent större förtroende för sin regering, har förtroendet för S-regeringen fallit med 13 procent för moderata väljare och med hela 48 procent för sverigedemokratiska väljare.

Den ökande polariseringen gäller dock inte den statligt beroende median i Sverige. Alla grupper i Sverige har nu lägre förtroende för media. Framförallt är det dock unga människor och sverigedemokrater som vänder gammelmedia ryggen.

Förutom media är det bara finanssektorn som allvarligt tappat i förtroende under coronakrisen. Förtroendet för banker och liknande har sjunkit med 16 procent i Sverige.

Liksom i de andra länderna i undersökningen vill vanliga svenskar prioritera människors hälsa framför samhällsekonomin, men stödet för att aktiva stoppa viruset är lägre än i de andra länderna. Sammanlagt vill "bara" 54 procent av svenskarna prioritera att stoppa virusspridningen, medan 24 procent stödjer S-regeringens ekonomivänliga linje. Mest i samklang med folkviljan i den här frågan är sverigedemokrater, kvinnor samt äldre och medelålders väljare.

Undersökningen visar dessutom att svenskar mer än tyskar och britter tror att coronakrisen kommer att bli långvarig. Många svenskar tror också att de kommer att vara utomhus mycket mer i framtiden, och undvika utrikesresor och större sociala tillställningar som bio, restauranger, gym och konserter.

 
POLISEN
 

Polischeferna: Vi ser brottslingarna som offer Socialdemokraternas så kallade "omorganisation" av den svenska polisen har lett till att vi nu har mängder med polischefer runt om i landet som kämpar mot "orättvisor" och ser brottslingarna som "de riktiga offren".

 
WITCH HUNT
 

Vänsterextrem myndighetsaktivist mördad En av Amanda Linds chefer inom Myndighetsvänstern misstänks ha mördats.

 
TROLLFABRIKEN
 

Socialdemokraterna erkänner trollfabrik Socialdemokraterna erkänner att man skapat en trollfabrik i syfte att försvåra för oppositionen att framföra kritiska åsikter om regeringens politik.

 
EXTREMA SVT
 

Vänsteraktivister tar över lektioner på skolor Det har blivit allt vanligare att lärare överlåter undervisningen i grundskolan till vänsteraktivister med en tydlig politisk agenda.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.