CORONA-ANARKIN
 

SD är ett parti som andra

"SD är ett parti som andra" Efter tio år i Riksdagen har Sverigedemokraterna blivit ett parti som alla andra. Tack vare agerandet under coronakrisen hjälper nu även Socialdemokraterna till med att normalisera partiet.

Foto: Sverigedemokraterna CC BY 3.0

Jimmie Åkesson har lyckats göra SD rumsrent.

Det tog tio år men nu är Sverigedemokraterna ett parti som andra.

"SD är ett parti som andra", sade Moderatledaren Ulf Kristersson till Dagens Industri redan 2019.

Dagens Industri och Svenskt näringsliv har varit drivande i processen att normalisera Sverigedemokraterna. Man kan säga att näringslivet gått före politikerna, vilket även opinionsundersökningar bland företagsledare visat.

"Bert Karlssons motiv för att stötta Kristdemokraterna i årets valrörelse var att få partiet att bjuda in Sverigedemokraterna i värmen. Målet: en regering bestående av Moderaterna, KD och SD. Ebba Busch Thors svängning visar med önskvärd tydlighet att han har lyckats", skrev Aftonbladet efter valet 2018.

Vad som ändrats nu 2020, under coronakrisen, är att även Socialdemokraterna har gett med sig.

Sverigedemokraterna har stött S-regeringens kontroversiella coronapolitik, vilken i princip är näringslivets coronapolitik.

Coronapolitiken är mycket viktig för Sveriges företagsledare, och att de tre stora partierna SD, M och S varit eniga är en förutsättning för att den medicinskt ifrågasatta politiken ska kunna fortgå utan närmare granskning.

I gengäld för stödet har Socialdemokraterna släppt in Sverigedemokraterna i värmen, och bjuder numera in partiet till återkommande samtal tillsammans med de övriga partierna.

"Sverigedemokraterna bjuds in till statsminister Stefan Löfvens veckomöten med partiledarna om coronakrisen – något som kan vara ett tecken på att partiet normaliseras", skriver Schibstedts nyhetstjänst Omni.

"Det här kanske blir den stora effekten på det inrikespolitiska planet, att SD kommer att bli ett parti som andra", säger statsvetaren Li Bennich-Björkman.

Bonnierpressens Expressen håller med om att Sverigedemokraterna nu är normaliserat, "tack vare statsminister Stefan Löfven", och menar att många socialdemokrater omvärderat sin syn på SD:

"Så blev SD ett parti som andra under krisen", lyder Expressens rubrik.

"Vi är slutligt där nu", säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.

I artikeln Därför stödjer SD superbemyndigandet förklaras ingående hur Sverigedemokraterna köpt legitimitet och regeringsduglighet av näringslivet genom att stödja coronapolitiken, och betalat med fallande opinionssiffror.

Att Sverigedemokraterna till slut vunnit erkännande ifrån både media och de etablerade större partierna i Sveriges riksdag är en triumf för Mattias Karlsson-Chang Frick-axeln inom svensk opposition. Det står klart att strategin att bredda oppositionen i flera dimensioner kommer att isolera de småpartier som låter sin ideologi motverka politiska resultat.

 
LÄS MER
 

►Konservativt block bildat i Norrland

►Väljarna har störst förtroende för Jimmie Åkesson

►SD är största parti enligt SVT

►SD har gått om S

 
TROLLFABRIKEN
 

Socialdemokraterna erkänner trollfabrik Socialdemokraterna erkänner att man skapat en trollfabrik i syfte att försvåra för oppositionen att framföra kritiska åsikter om regeringens politik.

 
EXTREMA SVT
 

Vänsteraktivister tar över lektioner på skolor Det har blivit allt vanligare att lärare överlåter undervisningen i grundskolan till vänsteraktivister med en tydlig politisk agenda.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
EXTREMA SVT
 

SVT:s falska nyheter skyddar antisemitismen Efter att SD har normaliserats är det nu med automatik SD-hatarna som blivit de nya extremisterna.

 
SD FICK RÄTT
 

Demonstration för slöjor i Umeå I helgen kommer manifestationer att ske i Umeå för och emot slöjor.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.