CORONA-ANARKIN
 

Polisen polisanmäler fjällmaraton

"En kniv i ryggen" En arrangör för ett fjällmaraton riskerar fängelse eftersom Sveriges nya lagar i princip säger att coronaviruset kan smitta människor en mil bort.

Tidigare i månaden anordnade maratonlöpare en löparfestival i fjällen i Ottsjö i Åre kommun. Planen var att genomföra nio lopp på åtta dagar.

Ett av loppen saknade polistillstånd och därför polisanmäler Polisen arrangören Fjällmaraton. Bakgrunden till anmälan är Coronavirusepidemin och det nya förbudet mot sammankomster med fler än 50 deltagare.

- De fick inget tillstånd eftersom vi inte hann, men de genomförde loppet ändå, säger Nicke Gärdin som är gruppchef för tillstånd på Polisregion Nord.

Patrik Nordin som är tävlingsledare för Fjällmaraton kallar Polisens anmälan för "vansinne" och "en kniv i ryggen".

- Sista dygnen jobbade vi dygnet runt och alla andra lopp var godkända, vi såg inte mejlet från polisen och förstod inte varför de skulle neka just detta lopp där det var färre deltagare än i alla andra lopp?

- Andra ansökningar hanterade de på ett dygn, men den här ansökan kom in fem dagar i förväg.

- Om det sunda förnuftet segrat hade man förstått att de som startar en timme senare inte utgör en smittrisk för dem som är en mil bort, säger Patrik Nordin på Fjällmaraton.

Loppet ifråga var ett tiomilalopp vid namn Spartan, som gick av stapeln den 1 Augusti. 90 personer genomförde loppet och löparna startade vid olika tillfällen. Enligt lagen får endast 50 personer tävla tillsammans utan polistillstånd, men i praktiken var de överflödiga deltagarna omkring en mil ifrån de övriga och utgjorde därför ingen extra smittrisk.

Ottsjö i Jämtland är historiskt känd för Ridvadet, ett 500 meter långt vad tvärs över sjön Ottsjön. Vadet har varit en viktig del av kurirleden mellan skansarna i Eda och Duved.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
EXTREMA SVT
 

SVT:s falska nyheter skyddar antisemitismen Efter att SD har normaliserats är det nu med automatik SD-hatarna som blivit de nya extremisterna.

 
SD FICK RÄTT
 

Demonstration för slöjor i Umeå I helgen kommer manifestationer att ske i Umeå för och emot slöjor.

 
SD FICK RÄTT
 

Socialdemokraternas sämsta resultat någonsin Socialdemokraterna har aldrig haft lägre stöd än nu, samtidigt som Sverigedemokraterna är största parti.

 
TERRORISM
 

P1 Dokumentär om Sveriges stöd till terrorism Afrikas största oljereserver gjorde Libyen rikt.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.